Beba i male letnje nedoumice

26.7.17


Kada sam postala majka i pre nego što je stiglo prvo mališanovo leto, počela sam da istražujem kako zaštiti dečiju kožu na suncu. Mnogo sam čitala, ne samo o kremema za sunčanje nego i o dodatnim načinama zaštite.

Takođe, išla sam u školicu za trudnice koja se organizovala pri Domu Zdravlja Savski Venac, kome pripadam. Jednom prilikom se povela i ova tema, te su se beleške našle u mom rokovniku. Neke savete sam pronašla u raznim knjigama koje sam čitala u trudnoći. Nešto od toga ću vam danas preneti...


Moj mališa je zimska beba. Rođen početkom decembra, do početka leta i brige o štetnom zračenju sunca razdvajali su nas meseci. Dovoljno vremena za učenje. Naše prve šetnje nisu zahtevale posebne brige oko zaštite, sem one od hladnoće i vetra. Ušuškani u slojeve, u debelom skafanderu i kapicom (skoro do nosa) uživali smo u zimskim šetnjama. 

Letnje bebe imaju malu prednost u odnosu na zimske - mogu već sa nepunih dve, tri nedelje u duže šetnje. Međutim, za razliku od zimskih, mame letnjih bebica imaju nedoumicu - da li mazati bebu zaštitnim kremama (i kojim) ili ne, kako je obući, da li prekriti kolica zaštitnom pelenom ili ne... Neodumice su tu sa velikim razlogom, a saveti se u velikoj meri razlikuju.Ovo je odlično pitanje i odgovor nije lako dati. Zašto? 

Koža bebe odmah po rođenju se čisti. To je proces koji traje različito kod svake bebe i skoro svaka beba ga ima. Isto tako, ispoljava se na različite načine i u različitom obimu. Najčešće koža male bebe je prekrivena sitnim crvenim bubuljičicama. Nekada se pojave svega par dana nakon rođenja, nekada mesec dana, a neke bebice imaju sreće, pa preskoče ovu mučnu fazu. Nekada se bubuljice ispolje na licu, nekada na stomaku ili leđima, nekada na celom telu. Nekada ih ima par, nekada izgledaju kao osip. Nekada su manje upaljenje, nekada više. Pravilo ne postoji. Većina pedijatara savetuje da se ove bubuljice ne tretiraju, da treba pustiti da se koža sama očisti od viška maminih trudničkih hormona. Da li će proći brzo, bezbolno i jednostavno ili će prerasti u nešto komplikovanije ili ekcem - zaista je lutrija. 

Logika, ali i ono što smo naučili u trudničkim ili roditeljskim školicama, nam nalaže da se tek rođene bebe ne mažu kremama za sunčanje baš zbog procesa čišćenja kože. Opet, ista ta logika nalaže da se bebe ne izlažu direktnom suncu, a da pri tome nemaju bilo kakvu zaštitu. Kontradiktorno. Ali da li je zaista tako? - Tek rođenoj deci je potreban vitamin D. Letnje bebe ih imaju u izobilju, jer sunca ima svuda oko nas. To sunce je potrebno pametno koristiti. Zato nema potrebe izbegavati letnje šetnje i treba uživati u lepom vremenu, jer kiše i sneg brzo dolaze. Sa njima i veća zatvorenost (koja povlači manju socijalizovanost mama i donosi probleme druge vrste).

Da li koristiti kreme za sunčanje na tek rođenim pufnicama? - Ne mogu da vam odgovrim na ovo pitanje. Svakoj mami sam napisala da se u ovom slučaju konsultuje sa svojim pedijatrom, jer je to jedino ispravno.

Ja lično ne bih mazala tako malu bebu proizvodima za zaštitu od sunca, nego bih je "pametno"  šetala i ne bih joj uskraćivala letnja jutra i večeri.Upitno je "koliko" stariju bebu. Moje lično mišljenje je da bebu od tri meseca i stariju treba mazati prepratima za zaštitu kože od sunca prilikom svakog izlaska tokom letnjih dana, samo ukoliko nema problema sa kožom. Ukoliko ima, treba se konsultovati sa pedijatrom. 

Svaki deo tela koji je otkriven treba namazati. Nama je to najčešće lice, ruke, nogice i stopalca. Pola sata pre izlaska mažem i njega i sebe. Jednu kremu uvek nosimo u njegovoj torbi kako bi nanošenje ponovila nakon nekog vremena. Što ranije dete naučite da je ovo neizostavni deo izlaska iz kuće tokom leta, biće vama lakše. Prihvatiće to kao nešto normalno i obavezno i nećete imati problema. 

Kremu ne nanositi bebi na usta, oči ili na očne kapke!

Moj sin sada ima skoro dvadeset meseci. Iako mali, zna da kad krenem da mu mažem nogice pruži i ruke ili podigne glavu. Odavno se ne buni više i budemo namazani za manje od jedne minute. 

Izbor preparata je velik i šarenolik i stvar je preporuka ili ličnog izbora roditelja. O nekima ću pisati u narednom postu. Bitno je da za njega uvek biram proizvode sa zaštitnim faktorom spf 50 ili 50+, od proverenih brendova. Kako nam je ovo drugo leto, nismo mnogo toga isprobali. Nekima smo se i vratili jer su nam se pokazali dobrim. 
Svi vole leto, lepo vreme i sunce. Čak i oni koji gunđaju na vrućine (jedna od tih sam). Isto tako i malim bebama prija šetnja po lepom vremenu. Leti posebno, kada je neizbežan duži boravak tokom dana u zatvorenom klimatizovanom prostoru zbog visokih temperatura. Jutarnje šetnje, već od 7 sati su idealne za ovako male bebe. Najkasnije do 10h, ukoliko je sparan, vreo dan i ranije. Nakon toga ne preporučuje se boravak napolju sa decom mlađom od tri meseca, pa i starijom. Pedijatri preporučuju da decu do 3 godine starosti ne treba direktno izlagati suncu. 

Mnoge mame prekriju dečija kolica tetra pelenom. To je korisno ukoliko je beba zaspala, ako je velika gužva u okolini, ili je pojačan saobraćaj. Ali ako ste u parku gde ste okruženi zelenilom, gde je mir i tišina u pre podnevnim satima, nema potrebe za tim. Neka bebica oseti svež vazduh. Prija više nego što mame misle. Ako se šetnja neplanirano produži ili počne letnja kišica, tetra pelena ima odličnu mogućnost zaštite. Zato uvek nosite dve-tri u bebi torbi. Bele ili fensi šarene, izbor je veliki.

Poslepodnevne šetnje mogu biti redovne, ali ako su dani vreli, indeks zračenja crven-alarmantan, ako je vazduh težak ili duva topao vetar - nije preporučljivo izlaziti sa malim bebama. Opet, kratkotrajne šetnje nakon 18h mogu biti korisne. Da li će one trajati sat, dva ili tri zavisi od ritma bebe i roditelja. 

U šetnje ponesite neku igračkicu koju beba poznaje. Neka bude blizu nje i neka joj miriše na "poznato". Kažu da malim bebama ovo stvara osećaj sigurnosti. Da li je zaista tako, ne znam, ali mi smo nosili našu Koalu. Kasnije Gospodina Žirafu.

Sada naše šetnje traju nešto duže u pre podnevnim satima. Kući se vratimo najkasnije do 11. Pošto uveliko hoda i trčakara, šetnje više nisu šetnje nego vitlanje po prakovima, prodavnicama i ulicama. Teško ga je zadržati u kolicima ako je naumio da hoda. Posle podne se i dalje nije promenilo, jer on i dalje na spavanje ide u isto vreme. Iz večernjih šetnji dolazimo najkasnije u 19:30, kada sledi kupanje, mleko i spavanje. Tu kompromisa nema. Bar ne još uvek...Tek rođene bebe ne mogu da regulišu temperaturu svog tela. Njihova tiroidna žlezda, koja je odgovorna za termoregulaciju, još ne funkcioniše kako treba. Zato roditelji moraju da obrate pažnju na to da li je bebi toplo ili hladno. Iako je leto nemojte previše razgolititi malu bebu, jer ako je vama vruće, ne znači da je i njoj. Bodić kratkih rukava i donji deo sa stopicama su sasvim dovoljni. Sa sobom uvek nosite tanki pamučni prekrivač i pamučnu kapicu, ukoliko se jave potrebe za njima da budu pri ruci.

Za bebe starije od tri meseca ovo nije problem. Kod njih uzmite u obzir da nose pelenu, koja ih dodatno greje (bilo jednokratna ili "moderna" pamučna). Bodić na kratke rukave ili britele ili letnja jednodelna štramplica je sasvim dovoljna. Neka klinci budu bosi. Obožavaju da šire prstiće na stopalima upoznavajući ih. Strujanje vazduha im prija. A sad da li je neko već krenuo sa trpanjem prstića u usta je potpuno druga priča... Neka jedne čarapice uvek budu pri ruci, ukoliko su bebina stopalca hladna. Kasnije kada krenu da trčakraju i kada krenu da istražuju svet oko sebe, valjaju se po travi i pesku, ne baš nova odeća je obavezna.

Šeširić ili kačket uvek i svuda. Mi tu lekciju još uvek učimo. Iz nekog razloga ne voli šešire i kačkete. Nikako. Skida ih sa glave u roku od odmah po stavljanju. Zato u njegovoj torbi uvek ima dva tri šeširića koja mu na smenu navlačim na glavu. Na kraju bude po principu "pametniji popušta". Ukoliko možete savladati bebu i njen nagon ka ispitivanju novih stvari, možete joj staviti i sunčane naočare. Tu lekciju smo savladali. 

Od materijala uvek birajte pamuk tokom leta. 


Sve u svemu, nisam napisala nešto novo niti došla do velikog otkrića. Iz iskustva znam da je svaka mlada mama u nedoumici, a internet i časopisi su prepuni raznih saveta što stručnih lica (i onih koji sebe smatraju takvima) ili drugih mama. Poželela sam i potrudila se da u kratkim crtama i na jednom mestu napišem svoje dosadašnje iskustvo i time nekoj od vas olakšam i pružim jednostavne odgovore. 

Na more još nismo išli od kada smo "trojac", te vam na tu temu ne mogu pisati. Mada, dosadašnje iskustvo mi govori da nema neke velike razlike sem u par tačaka. Ali o tome neki drugi put, kada budemo iskusili tu avanturu.

Još jednom, sva mišljenja su moja. Nisam pedijatar niti babica niti savetnik, niti sam izmislila "toplu vodu" što-bi-rekli. Isto kao i većina "tek-postala-sam-mama" snalazila sam se, pitala, tražila i uzdala u sebe i svoju intuiciju. 

I moram priznati da čak i danas, kad nisam više "tek-postala-sam-mama" ne tako retko imam osećaj da pojma nemam šta radim. Znam da nisam jedina, naprotiv.

Za sve vas...

Hvala na čitanju.

You Might Also Like

0 comments

Hvala Vam što odvajate Vaše vreme, čitate moj blog, komentarišete, dajete predloge, kritike i sugestije.

Subscribe