Ladival - Uzmite najbolje od sunca

28.6.17


Stiglo je leto, omiljeno godišnje doba mnogih. "Konačno godišnji odmor i put na more" je nešto što često čujem oko sebe ovih dana. Tada pomislim kako je moj godišnji odmor daleko i kako ću najtoplije dane provesti radno, u vrelom Beogradu.

I pored toga čim su temperature prešle 20-i podeljak počela sam da razmišljam o preparatima za sunčanje i zaštiti kože. U pravi momenat, prvog dana leta, Hemofarm je predstavio medicinsku liniju proizvoda za zaštitu od sunca - Ladival.

Ladival linija je posebno prilagođena osetljivoj koži i koži sklonoj alergijama. Sadrži više oblika preparata namenjenih različitim tipovima kože, uključujući i masnu kožu, podložnu aknama. Namenjena je celoj porodici, sa posebnim akcentom na preparatima za nežnu dečiju kožu.
Sunčeva svetlost je izvor života i neophodna je svim živim bićima. Sunce je izvor dobrog raspoloženja i radosti, sinonim za leto, more, odmor i opuštanje. Izlaganje suncu treba činiti dozirano i odgovorno.

Svi znamo da treba da se pazimo sunčevih zraka u letnjem periodu i da UVA i UVB zraci mogu naškoditi koži. Međutim, malo se priča i zna o infra crvenom zračenju (IR-A). Ono je četiri puta jače i štetnije za kožu nego UVA i UVB zraci zajedno. Infra crveno zračenje prodire najdublje u kožu, izazivajući oštećenja DNK kože i tako direktno povećava rizik od pojave raka kože. Infra crveno zračenje utiče i na prevremeno starenje kože, smanjenje i gubitak elastičnosti kože i ubrzano stvaranje bora. Od ukupnog spektra sunčevog zračenja, na UVA i UVB zračenje zajedno odlazi samo 7%, dok infra crveno čini čak 30%.Ladival je jedinstvena linija na tržištu koja pruža trostruku zaštitu, od celokupnog spektra štetnog zračenja sunca: UVA + UVB + IR-A. Ladival štiti osetljivu kožu od pojave fleka, crvenila i osipa, kao i suncem izazvanog starenja, jer ima sve potrebne filtere. Posebno je prilagođena osobama koje imaju alergijske reakcije na sunce, jer ne sadrži konzervanse, parabene, ulje, PEG emulgatore, parfem, boje, kao ni veštačke – sintetske filtere. Ladival linija sadrži enzim Phytoliase koji je odgovoran za “popravku oštećenja” u ćlijama kože, nastalih pod uticajem štetnog zračenja sunca. 

Ladival linija u svojoj ponudi ima losione, gelove, sprejeve za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 20,30,50 i 50+ kako za odrasle tako i za decu, uključujući i bebe. Takođe ima i proizvode za negu posle sunčaja, koji dodatno sprečavaju isušivanje kože i neguju je.
U okviru društveno odgovorne kampanje NE BUDI CRVEN KAO RAK!, na prezentaciji smo imali prilike da čujemo savete lekara: specijaliste Ass. dr. Jelene Stojković Filipović (dermatolog) i dr. Gorana Vukomanovića (pedijatar).

Važnost pravilne svakodnevne zaštite i nege kože odraslih i dece.
Negativni uticaji infra crvenog zračenja.

"Treba biti veoma oprezan sa infra crvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, dolazi do do strukturnih promena u kolagenu, što dodatno značajno ubrzava procese (foto)starenja kože već izazvanog UV-zračenjem. U svakodnevnom životu potrebno je da se posebno čuvamo i od štetnog infra crvenog (IR-A) zračenja, a ne samo od neželjenih štetnih efekata UVA i UVB zraka, koji su nam i od ranije dobro poznati, posebno ukoliko želimo da maksimalno usporimo proces fotostarenja kože izazvanog sinergističkim delovanjem UVA i IR-A zraka.˝ -  Ass. dr Jelena Stojković-Filipović; Klinika za dermatovenerologiju KCS.

"Prvo što svaki roditelj spakuje u putnu apoteku je krema za sunčanje. Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta i da se dete radovno maže. Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11-16h (a u južnijim predelima od 10 do 17), pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života. Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Mazanje deteta se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata. Potrebno je da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korišćenje krema koje nisu proverene može da dovede do opekotina i oštećenja kože. Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infra crvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima.” - dr.Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.


Da bi uživali u suncu i letu, potrebno je pridržavati se nekoliko jednostavnih, izuzetno bitnih, pravila:


Jedna sam od onih koja ima velikih problema sa kožom. Izuzetno svetla put, alergije na sunce, slanu vodu - pratili su me od najranijeg detinjstva. Danas na domaku 40-e situacija se nije promenila, naprotiv, postala je teža i ozbiljnija. Iz tih razloga uvek sam pazila na svoju kožu, koristila kreme sa visokim zaštitnim faktorom, mazala se sa prvim zracima jačeg prolećnog sunca sve do kasnih jesenjih... Ne mogu da pocrnim, gorim na suncu, ali me to ne sprečava da uživam u letu i morskim talasima. Gore napisana pravila poštujem ne samo na moru, nego i na planini, u gradu...

Sada kada imam dete, još veću pažnju posvećujem preparatima za zaštitu od sunca. Uvek imam nekoliko za njega i nekoliko za mene. Jako je bitno da dete od ranih dana učite da o zaštiti od sunčevog zračenja kako bi moglo da nesmetano uživa u letnjim danima. A i vi sa njim.

Uživajte ovog leta i "Uzmite najbolje od sunca!"

Hvala na čitanju.*

You Might Also Like

0 comments

Hvala Vam što odvajate Vaše vreme, čitate moj blog, komentarišete, dajete predloge, kritike i sugestije.

Subscribe