Bitka dva drogerijska korektora

29.5.17


Od kad sam postala mama moj omiljeni komad šminke je korektor. San je jako bitan za kožu. Na žalost, san je nešto što mi fali od dana rođenja mog mališe. Uvek sam naglašavala da imam zaista izražene podočnjake - urođene. Kada tome dodate nedostatak sna, sama sebi većinu vremena izgledam zastrašujuće.

Ljubičasto-plavkastim nijansama  ispod očiju, pridružila se i crna, kao znak neispavanosti. Novi ritam života zahteva promene, pa u skladu sa tim tražim i rešenja. Međutim, oni se teško kamufliraju. U potpunosti nisu uspeli da ih prekriju ni neki od naših, ali i svetskih, poznatih šminkera. Pre mnogo godina sam naučila da ih prihvatim. Pomirila sam se sa činjenicom da su tu, da ih imam i da nikada neću biti "kao iz časopisa". 

Uvek se šminkam umeren. Nisam nikada pratila trendove "raznobojinih" korektora ili "karmin-korektora", koji mesecima unazad vladaju na društvenim mrežama. Takve egzibicije na svom licu nisam isprobala, jer svi ti slojevi šminke me pomalo plaše.

Pored maskara, korektor je komad šminke koji uvek kupujem, bez obzira da li imam neki u upotrebi ili ne. Nije mi bitno da li je u pitanju high end, profesionalni makeup ili drogerijski brend. Višegodišnje iskustvo mi je pokazalo da mi najviše odgovaraju oni koji posvetljuju. 

Trenutno na smenu koristim dva korektora: Essence Camouflage Full Coverage korektor i Catrice Liquid Camouflage High Coverage korektor.Oba korektora sadrže 5ml. Dolaze u valjkastom pakovanju. Catrice u nešto elegantnijem, crnom. Essence veran sebi, sa narandžastim poklopcem. Štapići su iste dužine. Aplikatori su istog oblika sa minimalnom razlikom: kosina na Essence aplikatoru je veće površine što omogućava lakše nanošenje proizvoda, bez potrebe za ponavljanjem. Oba pakovanja imaju suženo grlo, čime se kontroliše količina proizvoda.


Essence korektore do sada nisam koristila, jer je izbor nijansi bio sveden na "tamno" i "previše žuto". Sa dolaskom novih proizvoda, izbor je šarenolik i konačno imamo korektore koji su namenjeni svetlijoj koži hladnog podtona. 

Essence Camouflage Full Coverage* korektor ima izuzetno finu kremastu teksturu. Nakon nanošenja, tekstura se blago menja i dobija osobine "musa". Postaje prozračnija i mekša. Nešto brže se suši, pa je potrebno malo veštine i bržeg rada. Pigmentacija je odlična, ali pokrivanje je srednje. Blago proširene pore, blagu flekicu, tačkicu i manju nepravilnost će prekriti. Ukoliko je u pitanju upaljena bubuljica ili vidljivi kapilar, mogu se sakriti pažljivim nadograđivanjem. Moje podočnjake blago prekrije i fino posvetli. 

Pozitivno me je iznenadilo to što se ovaj korektor ne uvlači u sitne bore i ne isušuje delikatnu okoloočnu regiju. Svakako pre nanošenja, potrebno je dobro hidrirati i pripremiti kožu. Suši se, u potpunosti, mat. Na licu ostaje oko 5 sati.

Tehnika nanošenja prstima mi se pokazala kao najbolja. Sunđerasti aplikator brzo upija korektor, dok se sa četkicom i ovim korektorom nisam snašla (?!).


Catrice Liquid Camouflage High Coverage korektor vodootporne formule. Nisam ljubitelj vodootporne šminke, ali ovaj korektor je izuzetak. Prvo što se primeti jeste intezivan miris. Sasvim nepotrebno, s obzirom da je u pitanju proizvod koji se koristi u blizini očiju. Nije mi izazvao crvenilo niti iritacije. Kremast je i nešto gušći. Samim tim brzo se suši i treba brzo raditi sa njim. Jedan sloj sasvim fino prekrije podočnjake. Ipak, za poptuno prekrivanje potrebna je nadogradnja sa još jednim ili dva tanka sloja. Prekrivanje proširenih pora i crvenila je zadovoljavajuće. Samim tim, korektor ima srednje do jaku pokrivnu moć

U nekim slučajevima, ukoliko nije pažljivo naneto ili okoloočna regija nije dovoljno hidrirana, može doći do uvlačenja u borice. Meni se to nije desilo. Suši se mat i na licu ostaje oko 6 sati.

Nanošenje sunđerastim aplikatorom mi se pokazalo kao najbolji način aplikacije Catrice korektora. 


Oba korektora blago oksidiraju na koži, te su nešto tamniji kad se osuše, nego odmah nakon nanošenja. 

Essence Camouflage Full Coverage korektor dolazi u dve nijanse (na našem tržištu): 05 Ivory i 10 Nude. 05 Ivory je nijansa koju ja koristim i koja je dosta svetla, ali je prilagodljiva. Ovo je sasvim solidan korektor ukoliko nemate velikih nepravilnosti na licu ili potrebu za "jakom večernjom" šminkom. Za svakodnevnu upotrebu je zaista dobar. Cena je 339,oo din i može se kupiti u DM i Lilly drogerijama.

Catrice Liquid Camouflage High Coverage korektor dolazi u dve nijanse (na našem tržištu): 010 Porcellain i 020 Light Beige. Prva nijansa (koju ja imam) je hladna i svetla, druga tamnija i toplija. Pored ove dve postoji nijansa neutralnog tona 005 Light Natural, ali nisam sigurna da li je dostupna kod nas.  Ovaj korektor ostaje moj miljenik i letnji izbor, kada je šminka na licu minimalna i kada mi je potrebno nešto "otpornije" na gradske vrućine. Cena je oko 500,oo din i dosupna je u DM drogerijama.

Hvala na čitanju.

You Might Also Like

1 comments

  1. Baš mi je trebalo ovo poređenje, znači da ipak ima razlike, mada su u osnovi slični. Htela sam da uzmem Essenceov, ali za promenu sam se odlučila za njihov drugi, Stay all day, i nije loš, manje je suv i ne skida se tako teško, opisala sam ga u zadnjem tekstu, ako te zanima!
    A fotografije su ti divne i nežne, posebno zbog ovako diskretne, a opet istaknute pozadine, svaka čast! :)

    ReplyDelete

Hvala Vam što odvajate Vaše vreme, čitate moj blog, komentarišete, dajete predloge, kritike i sugestije.

Subscribe