Baze i nadlakovi

10.2.16


Kada sam počela aktivno da lakiram nokte, bacila sam se u potragu za "savršenom" bazom i nadlakom. Kako nikada ne stavljam lak, a da nisam nanela bazu pre i nadlak posle, do sada sam isprobala mnoge. Izgled i trajanje manikira dosta zavisi od ovakvih proizvoda. Mišljenja sam da među brendovima pristupačnih cena postoji kvalitetan izbor. Samim tim nikada za bazu i nadlak nisam izdvojila novac, kao na primer za Chanel ili Dior lak. Previše ih korsitim i brzo trošim, pa mi se ne isplati. Takođe u ovom slučaju mi se pokazalo da cena ne određuje kvalitet proizvoda.
Na slici se nalazi tretnutna postavka baza i nadlakova koje imam i koji su u opticaju. One koje sam potrošila nisam slikala (ne čuvam prazne ambalaže), ali o nekima sam već pisala te ću tokom teksta postaviti slike i linkove ka njihovim recenzijama.


Pre nanošenja laka na nokte, obavezno koristim bazu ili podlogu. To je jedan od najvažnijih koraka. Uloga baze je da zaštiti nokat od farbanja i da po potrebi neguje nokat. Kod nas na tržištu postoji široka ponuda ove vrste proizvoda, u svakom cenovnom rangu. Postoje baze koje su namenjene izbeljivanju nokatne ploče, učvršćivanju, protiv listanja i pucanja noktiju, one koje izravnavaju površinu nokta... Sve one se razlikuju po sastavu, a on čini svaku bazu različitom po nameni. Na vama je da izaberete onu koja vam se sviđa ili onu koja je namenjena "trenutnoj" problematici. 

Takođe bitno je znati da se ne slaže svaka baza sa svakim lakom, niti sa svačijim noktima. To što je meni neka baza dobra, ne znači da će biti i nekom drugom. Zato je potrebno isprobati više različitih dok ne pronađete onu koja vam odgovara.


Prva baza koju sam koristila je OPI Start to Finish (originalna forumula sa formaldehidom), a nešto kasnije i OPI Start to Finish (formula bez formaldehida). Ove dve baze, sem po sastavu, lako ćete razlikovati i po pakovanju i boji slova: prva je poznata i kao ljubičasta, a druga kao plava. Na obe je naznačeno da su i baze i nadlak, tj. proizvod "2u1". Ja sam ove bočice koristila isključivo kao bazu, pa ću je tako prokomentarisati.

Formaldehid pomaže u jačanju noktiju, što je meni svojevremeno bilo potrebno. Zato sam se kao i svaki početnik uzdala u OPI proizvode i kupila "ljubičastu" bazu. Nakon dve potrošene bočice (i dodatnog bogaćenja organizma "iznutra") moji nokti su dobili čvrstinu kojom sam bila zadovoljna. Moram napomenuti da sam tada mnogo ređe lakirala nokte nego sada, pa mi je jedna bočica trajala i do 7-8 meseci. Nakon toga prešla sam na varijantu bez formaldehida. 

Ono što treba naglasiti jeste da kada koristite tretmane koji sadrže formaldehid, hidratacija je obavezna. Velika količina ulja, krema i seruma je preko potrebna kako bi se sprečilo dodatno isušivanje kao noktiju tako i zanoktica. Obavezno pročitajte uputstvo koje dolazi u pakovanju sa proizvodom.

Za obe baze imam iste utiske. Lako se nanose i brzo suše. Lepo prijanjaju uz nokat. Četkica je klasična OPIjevska. OPI, Chanel i Dior lakovi su se najbolje uklopili sa njima. Problem sam imala sa nekim China Glaze nijansama koje jednostavno nisu htele da "legnu" na nokatnu ploču ili su se stvarali balončići. Takođe, nisam imala slučaj farbanja nokatne ploče prilikom upotrebe ovih baza. 

Ono što mi se ne sviđa jeste što se baze zgusnu kada u bočici preostane 1/3 proizvoda. Za njihovu cenu očekujem da se to ne dešava, ili ne na 1/3. Ovaj problem je izraženiji kod baze koja sadrži formaldehid. Baza postane gumasta i nemoguće je naneti u tankom sloju. Svaki put pre korišćenja sam morala koristiti razređivač (u mom slučaju Mavala razređivač), što nije isplativa kombinacija. Iz tih razloga sam otišla dalje u potragu.

OPI baze možete kupiti u Prima apotekama po ceni od oko 1700,oo din.


Golden Rose No More Ridges & Yellow bazu sam kupila nakon jedne kafe sa dragom Vedranom i njenih pozitivnih utisaka. Iako nisam poklonik Golden Rose kozmetike, napravila sam ustupak i kupila ovu bazu. Opet, uvek tražim kvalitetno a pristupačno. U ovom slučaju to se pokazalo kao prava kombinacija. 

Baza je mlečno belo-kajsijaste nijanse, ne previše gusta. Lako sa nanosi i brzo suši. Površinu nokta ostavlja savršeno glatkom, što znatno olakšava nanošenje laka. Ostavlja blagu mat boju na noktima. Može se koristiti i samostalno, uz nadlak, za efekat prirodnog manikira. Sam naziv joj kaže da štiti nokte od žutila i utiče na njihovo izbeljivanje. Kao i to da ravna površinu nokta. Ovo nisam mogla proveriti jer tih problema nemam. 

Svi lakovi koje imam su lepo reagovali u kombinaciji sa ovom bazom. Nisam imala slučaj farbanja nokatne ploče. Iako se na prvi pogled može učiniti da je baza na noktima previše tanka, pruža dobru zaštitu (čak i od "jače" teksturisanih lakova). Moj primerak se nije zgusnuo, jer sam je brzo potrošila. 

Cena oko 200,oo din. 

fotografija iz arhive
Trind Keratin Nail Protector koju sam koristila u dva navrata. Oba puta sam ih potpuno potrošila. Moje mišljenje o njoj se nije promenilo, a više utisaka možete pročitati u ovom postu. Odlična baza. Jedina razlika između primeraka koje sam ja koristila i današnjih koji se mogu naći u prodaji je u boji baze. Nekada je bila žuta, ali neke mušterije su se žalile da su im od ove baze požuteli nokti. Vođen ovom konstruktivnom kritikom proizvođač je promenio boju u belu. 


Baza koju koristim od polovine prošle godine je Zoya Anchor. Posle skoro šest meseci korišćenja moje oduševljenje ovom bazom i dalje traje. Utisci se nisu promenili i njih možete pročitati u ovom postu. Još uvek se nije zgusnula i ista je kao i prvog dana. Sada mogu da napišem da sam pronašla "svoju" bazu i da ne planiram skoro da je menjam.

Isto kao i baze, tako su i nadlakovi bitan deo svakog manikira. Njihove uloge su različite. Uočavaju tri osnovne podele na: brzosušeće, dodavanje sjaja ili produženje trajnosti. Retko koji nadlak ispunjava sva tri uslova u jednoj bočici. Iz tih razloga neki su odlični kao brzosušći, ali zato ne pružaju trajnost. Ili produžavaju trajnost laka ali mu ne dodaju visoki sjaj. Takođe postoje i nadlakovi koji daju posebne efekte: matirajući, svetleći, magnetni, teksturni, holo... Ali njih ne koristim, pa o njima neće biti reči.

Ono što je bitno jeste da nadlak nije zamena za bazu i ne treba ih meštati. Sem ukoliko nisu u pitanju "2u1" proizvodi. U tom slučaju teško je postići da proizvod bude odličan u obe uloge. Najbolje je probati više različitih brendova i pronaći onaj koji najviše odgovara našim afinitetima.

Moja omiljena kategorija je brzosušeći nadlak koji laku istovremeno pruža i visoki sjaj. Iskustvo mi je pokazalo da sa ovakvim nadlakom, trajnost manikira nije prioritet. Ali kako često menjam lak, ta stavka meni nije bitna.

fotografija iz arhive
Prvi nadlak koji sam koristila na samom početku mog lakoholičarskog putešestvija je Seche Vite Dry Fast Top Coat. I koristila sam ga dugo. O utiscima za ovaj nadlak sam pisala na svojoj facebook stranici, ali ću ih napisati i ovde, jer se nisu promenili. Jedina razlika je u tome što ovaj nadlak više ne koristim. Poslednju bočicu koju sam imala, sam poklonila kada sam saznala da sam ostala trudna.

"Seche Vite Top Coat je po mnogim blogerkama nadlak broj 1. u svetu. Istina - brzo se suši, daje visok sjaj i skoro gelirani izgled nokta. Međutim ovaj nadlak ima i negativnih strana, koje mnoge lakoholičarke zanemaruju zarad gore navedenih stavki...

Ne sarađuje sa lakovima svih brendova koje posedujem u kolekciji. China Glaze neon lakove, premazane ovim nadlakom, posle jednog dana u komadu mogu skinuti sa nokta. Neke krem nijanse menjaju svoju boju kada se fiksiraju ovim nadlakom. Chanel i Dior lakovi se povlače sa vrha ili sa korena nokta, nema pravila. Neke lakove povlači na sredini i stvara "ćelava mesta". Ukoliko niste pažljivi, višak laka ostane na četkici, a zatim završi u bočici. To mi se dešavalo mnogo puta... Poslednji sam obojila u crvenkaste nijanse. Zbog toluena ima neprijatan miris, koji osetljivije čulo mirisa teško podnosi.

Sve mogu, ali zgušnjavanje na polovini bočice ne mogu da oprostim. Zbog toga sam sa njim uvek u statusu ljubavi i mržnje. Jesam li stigla do polovine, Seche Vite postaje žvakast i gumast. Nemoguće ga je naneti u tankom sloju. Potrebno mu je sve više vremena da se osuši. Na kraju postaje cement i mazanje je pravo mučenje. Naravno, može se razrediti, ali meni se to ne isplati."

Seche Vite Dry Fast Top Coat možete kupiti u prostorijama Alexandar Cosmetics-a i kod njihovih distributera, po ceni od oko 650,oo din.


Essence Better Thank Gel Nails Top Sealer je za mene jedan od najboljih nadlakova koje sam ikada koristila, prvobitno u "original formuli", a zatim u "fast dry". Kod nas se pojavio tokom 2012.godine i uvek je bio u statusu "rasprodat". Tome su doprinele odlične kritike kao i pristupačna cena. Efekat brzosušećeg laka sa visokim sjajem je učinio da svoj manikir nisam mogla da zamislim bez ove bočice. 

"Originalna formula" je prestala da se proizvodi, a zamenjena je sa "fast dry" i "high gloss" verzijom. Na moju veliku žalost oni nisu dostupni u Srbiji. Pre dva meseca sam potrošila svoju poslednju bočicu "fast dry" verzije iz rezervi, i sada smišljam način kako da se dokopam još nekoliko komada. U međuvremenu koristim neke druge i tražim adekvatnu zamenu. 

Ovaj nadlak je 5-free i ne sadrži štetne supstance. Nešto je gušće formule, ali se lako nanosi i brzo se suši. Noktima daje visoki sjaj i geliran izgled. Može se desiti da pokupi malo boje laka sa intezivnijim pigmentom, koja se zadržava na četkici. Ja sam taj problem rešavala tako što sam povremeno, tokom nanošenja, četkicu čistila na papiriću, kako ne bih boju unela u bočicu. Jedna bočica mi je trajala i do 5 meseci, uz menjanje laka na svaka dva dana.

Ono što mi se ne sviđa jeste relativno brzo pojavljivanje "bele crte" na vrhovima noktiju. Kod nekih lakova to je bilo u okviru istog dana kada i manikir. Nije funkcionisao sa nekim lakovima i dolazilo je do njihovog povlačenja, sa vrha ili korena nokta. Nakon nekog vremena dolazi do zgušnjavanja, ali sam to rešavala razređivačem. Nakon nekoliko kapi bio je kao nov. Zbog visokog sjaja koji pruža laku, sve sam mu opraštala. 

Nadam se da će jednog dana biti dostupan i kod nas.


Kada sam potrošila voljeni Essence, odlučila sam da probam Essie nadlakove. S obzirom na reči hvale ne internetu, odlučila sam se za Good to Go nadlak. Iako kupljen u julu 2014. godine nisam ga koristila do skoro (sve dok sam imala Essence). Tokom leta se pojavio i novi Essie Gel Setter, koji je svojim opisom najpribližnije onome što tražim od nadlaka. Tako sam uporedo počela sa korišćenjem oba nadlaka. Oba nadlaka imaju klasičnu, široku Essie četkicu, drogerijske verzije. 

Essie Good to Go je njihov najhvaljeniji nadlak. Opisuju ga kao "rapid dry top coat", što se u mom slučaju pokazalo tačnim. Lako se nanosi i zaista se brzo suši. Potreban je izuzteno tanak sloj ovog nadlaka za fiksiranje laka. Ne povlači lak niti mu menja nijansu. Kod nekih krem lakova pod određenim uglom mogu se primetiti tanki tragovi četkice. Uglavnom je to slučaj sa izrazito tamnim nijansama. Pruža lep sjaj, ali ni približno kao Essence Better Thank Gel Nails Top Sealer. Da li je u pitanju stvar navike, ne znam. Ali zbog toga ovaj nadlak mi nije prirastao srcu, iako ga i dalje koristim.

Essie Gel Setter se pojavio ovog leta i izazavao veliku pometnju kod naših lakoholičarki, jer je svojim opisom obećavao mnogo kao zamena za voljeni Essence. Nešto je gušći od Good to Go i teže se nanosi. Brzo se suši (neznatno sporije od Good to Go) i zaista pruža visoki sjaj, tako da nokti izgledaju kao gelirani. Ne povlači lak niti mu menja nijansu. Za sad moj omiljeni nadlak.

Jedine zamerke kod oba nadlaka jeste nešto intezivniji miris, koji osteljivijem nosu može smetati. Takođe, korišćenje oba nadlaka može biti problematično kada su u pitanju intezivni crveni i bordo lakovi. Tada se može desiti da malo boje ostane na četkici nadlaka, pa je potrebno očistiti je pre vraćanja u bočicu. U te svrhe koristim papirić. Nadlakovi se još uvek nisu zgusnuli, mada sam nailazila na kritike da se Gel Setter zgusnu na pola bočice. 

Ovo su baze i nadlakovi koje sam do sada probala. Nekim sam se vraćala više puta, nekima jednom. Nekima ću se sigurno vratiti jer su zadovoljili moje kriterijume, dok neke neću ponoviti. Za sad moja omiljena baza je Zoya Anchor, a nadlak je Essie Gel Setter. Pokazali su mi se kao dobitna kombinacija za sve lakove koje imam, pa savršeni par neću menjati u skorije vreme.

Koje baze i nadlakove vi koristite? Neke preporuke?

Hvala na čitanju.

You Might Also Like

16 comments

 1. Eveline 8 u 1 sam često koristila kao base coat a miss sporty gel shine top coat. Inače nemam naviku da koristim base coat i verovatno je to razlog veoma niskog kvaliteta mojih noktiju. Planiram da probam GR bazu koju si sada pomenula, ako je nađem.
  Lepe slike :)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala puno :)

   Eveline 8u1 nisam nikad probala. Iako sam čitala pozitivne utiske, ipak sam se odlučila za neke druge proizvode.

   Delete
 2. Ništa lepše nego kad nađeš svoju idealnu kombinaciju. :)
  Od baza koristim Eveline Diamond hard and shiny nails (mada mu je Maximum nails growth prilično sličan) i Aurinu Instant base, a od nadlakova sam koristila Aurin Jelly dok ga nisu izbacili iz ponude, pa sam sad prešla na EzFlow Never yellow sealer, suv je kroz par minuta i daje lep sjaj, za sad ga ne menjam. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Idealnu kombinaciju u ovom slučaju svako može da ima, samo je treba pronaći. Čitala sam dosta i slušala o Aurinom nadlaku, ali ga nikad nisam probala.

   Delete
 3. Nazalost, u Makedoniji nije veliki izbor baza: nekako se svelo na OPI Natural Nail BAse Coat koju mi je pre vise godina preporucila sestra. Prethodno sam koristila Manhatan i nisam bila nezadovoljna. 8u1 Eveline saam koristila prosle godine, i ako ima potrebe opet cu, ali ne duze od propisanog-negde sam procitala (Vajda upravo kod Vedrane) da je neko imao reakciju (sto ne cudi-radi se o formaldehidu).Interesantna mi je Glitter Off OPI-jeva baza(lako skidam sljokicaset lakove). Najvece su razocarenje PUPA Base Ultralevigante i China Glaze ravnajuca baza. (a mozda sam nesto pogresila i sa nadlakom) odmah su se oljustile u trakama, nakon samo nekoliko sati. Gledam tu Golden Rose bazu vise puta, a posle tvog posta cu da je kupim. Nadlak - u zadnje vreme koristim brzosusac EzFlow Fast Finish Top Coat, svidja mi se sto brzo susi i tanak je.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pupa i CG baze nisam nikad probala. Ne privlače me. Ako nađeš GR bazu slobodno je uzmi, zaista nije loša. A Glitter Off baze me privlače, ali sam se nekako navikla na skidanje šljokica putem folije, da razmišljam da li mi uopšte treba specijalna baza.

   Delete
 4. moja top 3:
  1. gel setter
  2.nails inc caviar
  3. essie good to go


  gel setter mi se zgnusnuo ne na pola nego posle jedno 15% potrosenih. i to kao zvaka se razvlacio koliko je bio gust. nisam ga koristila jedno vreme pa sam danas sipala opi thinner u njega i opet je odlican i podsetio me cim sam ga namazala koliko je bolji od bilo kog drugog. sporije se susi i gusci je ali zato sjaj koji daje je neverovatan. i duze traje bez krzanja od bilo kog drugog

  ReplyDelete
  Replies
  1. Za Essie u oba slučaja ti si krivac :D Znam da ti se gel setter zgusnuo. Ja još uvek nemam taj problem, pa se sve nešto tešim da ti je zapao takav primerak. Ali dobro je znati da thinner pomaže.

   Delete
 5. Kao baza mi je definitivno najbolji Evelin 8u1, ali vec neko vreme pravim pauzu sa njim pa sam u potrazi za dostojnom zamenom ( jos je nisam nasla). Omiljeni nadlak mi je GR u cetvrtastoj bocici (Gel shine, mislim da se zove)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mnogi su hvalili Evelin 8u1, ali ja ga nisam koristila. Verujem da je dobar.

   Delete
 6. BTGN TS se više ne proizvodi u Fast Dry već samo u High Gloss verziji, ali meni je i on dobar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Šteta :( Negde sam čitala, ne mogu da se setim gde, da se High Gloss duže suši od Fast Dry. Ali nemam ovaj drugi i ne mogu da potvrdim.

   Delete
 7. btgnts mi je sveti gral. u panici sam jer sam spala na poslednje dve bočice :D
  omiljene baze, opi stf i china glaze strong adhesion

  ReplyDelete
  Replies
  1. Znam za vašu ljubav. I meni je bio, ali od kad ga nema kod nas a ti nisi u Sloveniji, morala sam da nađem alternative :D

   Delete
 8. Potpisujem sve sto si napisala za Seche Vite Dry Fast Top Coat. Ja sam koristila ovu tvoju verziju i noviju ( bocica je plava ) i isto me je nerviralo u oba slucaja zgusnjavanje proizvoda i to skidanje bukvalno laka sa cele nokatne ploce jednim potezom. Primetila sam da kada nisam mazala bazu nokti su mi zutili. Essence ne prezaljeni favorit.
  Sada koristim Golden Rose Quick Dry i za te novce mi je odlican.

  Puno pozdrava od koleinice blogerke, doduse moj blog se bavi pravom i korporativnim upravljanjem .

  https://bojanabogojevic.wordpress.com

  ReplyDelete
 9. Meni je seche vite najbolji nadlak koji sam do sada probala. Slazem se da povlaci lak, u mom slucaju je to od zanoktica ka vrhovima, jer vrhove zatvaram uvek. Doduse, povlacenje je minimalno ako ostavis lak da se prosusi nekih 10ak minuta pre mazanja nadlaka. Otporan je izuzetno, meni drzi od 5 do 7 dana lak na noktima. Posle njega mi je Aurin Jelly.
  Sto se baza tice, nekada sam koristila, i to bas dugo, Avon 5 u 1 kao bazu. Sada koristim Aurinu Instant base i bas sam zadovoljna njom.

  ReplyDelete

Hvala Vam što odvajate Vaše vreme, čitate moj blog, komentarišete, dajete predloge, kritike i sugestije.

Subscribe